آشپزی, غذاهای سنتی
نوامبر 16, 2019 توسط شیما
خورشت فسنجون یکی از خورشتهای اصیل ایرانی است که نه تنها مورد علاقه ایرانیان است بلکه توریستهایی که در سفر به ایران این غذا را چشیدهاند، علاقه زیادی به آن نشان دادهاند. کسانی که میگویند فسنجون دوست ندارند، احتمالا تا به حال خورشت فسنجانی که مطابق با ذائقهشان باشد را امتحان نکردهاند. این خورشت در مناطق مختلف کشور به طرق گوناگون و با مزههای متفاوتی درست میشود. به طور مثال در بخشهای شمالی کشور، فسنجونها بیشتر ترش مزهاند در حالی که جنوبیها تمایل بیشتری به میل کردن فسنجان شیرین دارند. پر طرفدارترین نوع فسنجون، ملس است که در ادامه قصد داریم طرز تهیه آن را به شما آموزش دهیم.
به طور کلی فسنجون با مرغو گوشت درست میشود که در این مقاله قصد داریم طرز تهیه آن با گوشت های قلقلی را به شما عزیزان آموزش دهیم. خورشت فسنجون ازجمله غذاهای پرکالری است.به خصوص اگر در آن از گوشت قرمز استفاده شود. اصلیترین ماده مورد استفاده در این خورشت، گردوی آسیاب شده است و همه ما تقریباً با ارزش غذایی گردو که منبعی غنی از انواع ویتامینها و مواد معدنی لازم برای بدن است، آشنا هستیم. گردو سرشار از استرولهای گیاهی است و میتواند میزان کلسترول بد خون را کاهش دهد. زمانی که کلسترول بد خون کاهش پیدا کند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی نیز کاهش مییابد.
به شما پیشنهاد میکنم این غذای سنتی را حتما در جشن شب یلدا برای خانواده درست کنید و از خوردن آن لذت ببرید.
خورشت فسنجون، به علت وجود گردو، پیاز و ادویهجات طبع گرمی دارد و ممکن است پیشنهاد خوبی برای افراد گرم مزاج و یا مصرف در فصول گرم سال نباشد. به همین دلیل برای معتدل کردن طبع آن از رب شاتوت کمک میگیریم. استفاده از رب شاتوت در کنار رب انار، علاوه بر ایجاد اعتدال در طبع فسنجون مزه بسیار متفاوتی هم در طعم غذا ایجاد میکند.
ویدئوی آموزشی این روش پخت خورشت فسنجون و در ادامه آن آموزش متنی این غذای لذیذ در ادامه قابل مشاهده است. این دستور پخت، یک خورشت فسنجون جا افتاده در حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت به شما تحویل میدهد.
مواد لازم برای تهیه خورشت فسنجون با گوشت قلقلی
- گردو: 500 گرم
- گوشت چرخکرده: 300 گرم
- پیاز متوسط: 1 عدد
- رب انار: 3تا 5 قاشق غذاخوری
- رب شاتوت: 3 تا 5 قاشق غذاخوری
- شکر: 2 قاشق غذاخوری
- روغن و نمک و فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
- آب: 4-5 لیوان
طرز تهیه خورشت فسنجون با گوشت قلقلی و رب شاتوت
- گردو را با چرخگوشت چندبار چرخ کنید. (میتوانید از غذاساز و یا آسیاب هم استفاده کنید.) سپس گردوهای چرخ شده را در قابلمه بریزید و روی شعلهی کم هم بزنید. هم زدن را تا زمانی ادامه دهید که گردوهای آسیاب شده کمی گرم شوند. میتوانید با پشت دست خود دمای آنها را بسنجید.
- سپس آب سرد را به گردوهای گرم شده اضافه میکنیم. هرگز اجازه ندهید گردوها خیلی داغ شوند. چون در این صورت امکان دارد مزه آن رو به تلخی برود.
دلیل اضافه کردن آب سرد این است که به گردوهای گرم، شک وارد شود و تمام روغن گردوها خارج شوند و لعاب و مزه بهتری به خورشت فسنجون بدهند.
- رب انار و رب شاتوت را به مخلوط گردوها و آب اضافه میکنیم و کمی هم میزنیم. آن را روی درجه حرارت ملایم قرار میدهیم و چند دقیقه یک بار به آن سر میزنیم.
- گوشتهای چرخ شده را به همراه پیاز و ادویه جات کامل ورز میدهیم و آنها را به صورت قلقلی در میاوریم و توی قابلمه قرار میدهیم تا آب آنها کمی گرفته شود و سپس روغن را اضافه میکنیم. حرارت را تند میکنیم تا گوشت ها خود را بگیرند و به هم نچسبند. بعد از اینکه گوشتها کاملا خودشان را گرفتند، شعله را کم میکنیم و اجازه میدهیم تا تفت بخورند.
- مخلوط گردوها و رب انار و رب شاتوت را که 30 دقیقه روی شعله قرار داشت، هر 10 دقیقه یک بار هم میزنیم.
بهتر است هم زدن را به صورت رفت و برگشت انجام دهید چون فسنجون خیلی زود ته میگیرد.
- در یک ربع آخری که خورشت در حال جوشیدن است، گوشتها را به آن اضافه میکنیم. در این مرحله پیاز داغ و شکر را نیز اضافه میکنیم.
حتی اگر دوست ندارید خورشت فسنجون شما شیرین شود:
“در این مرحله حتما کمی شکر اضافه کنید زیرا برق خاصی به غذای شما میدهد. نکته مهم دیگر این است که از مزه کردن غذا برای تعیین میزان شیرینی در این مرحله اجتناب کنید چون شکر هنوز به خورد غذا نرفته است و ممکن است با اضافه کردن مقدار زیادی شکر، باعث شیرینی بیش از حد این غذا شوید.”
ممکن است که شما تمایل به پخت خورشت فسنجون سنتی و در مدت زمان طولانیتری داشته باشید. در ادامه روش پخت را برای شما عزیزان توضیح میدهیم. در این روش دیگر از رب شاتوت استفاده نمیشود ولی بقیه مواد لازم یکسان هستند.
- گردو را با چرخگوشت چرخ کنید.
- یک پیاز متوسط را با رنده درشت رنده کنید و درون قابلمه با مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس گردوها رو به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به پیاز در حال تفت اضافه کنید و مدام هم بزنید. همینطور به هم زدن ادامه دهید تا کمی گردوها تفت بخورند. سپس به این مخلوط آب اضافه کنید.
- بعد از جوش آمدن بگذارید تا با حرارت ملایم سه تا چهار ساعت روی گاز بپزد.
- وقتی مایع کرمرنگ شد، در این مرحله رب انار را اضافه کنید و اجازه دهید رنگ بیندازد. آب را آرام روی مواد ریخته و هم بزنید تا مواد در آب حل شوند و شعله را زیاد کنید تا بجوش بیاد. بعد از اینکه به جوش آمد، شعله را کم کنید، در قابلمه را بگذارید تا خورشت روغن بیندازد.
- گوشت چرخکرده را هم با یک پیاز متوسط رنده شده و نمک و فلفل خوب ورز دهید. از مواد گوشتی بهاندازه یک گردو در دست گرد کرده و در مقداری روغن تفت دهید (فقط در حدی که اطراف گوشت طلایی شود) سپس گوشتهای قلقلی را به خورشت اضافه کنید تا در آن بهآرامی و تا حدود دو ساعت بپزد و کاملاً جا بیفتد و روغن بیندازد.
خورشت فسنجون ما آماده شده و میتوانید آن را با همراه با برنج میل کنید.
امیدوارم از خوردن این غذای خوشمزه لذت ببرید. البته برای خوشمزهتر شدن آن به نکات زیر دفت کنید:
نکته اول: در صورت تمایل میتوانید برای یکنواخت شدن خورشت فسنجون، پیاز را از رنده ریز عبور دهید.
نکته دوم: در تهیه خورشت فسنجون بهتر است بهجای استفاده از زردچوبه، زعفران را جایگزین آن کنید. در این صورت علاوه بر رنگ موردنظر، عطر مطبوعی به خورشت اضافه خواهد شد. همچنین میتوانید از یک قاشق چایخوری دارچین برای عطر خورشت استفاده کنید که کاملاً سلیقهای است.
در صورتی که میخواهید دستور پخت غذاهای خوشمزه دیگری را نیز مشاهده کنید، به بخش آموزش آشپزی اکالا مراجعه کنید.
عکس اول مقاله از صفحه اینستاگرامی itsmommyfood گرفته شده است.
شیما نوامبر 16, 2019